Orionvenlo

Recreatieve atletiekvereniging

Door: Jan Titulaer

Op zondag 24 oktober 2010 staat alweer de 5e  editie van de door Orion georganiseerde Bridge to Bridge Run op het programma. In 2011 wordt voor de 6e keer de Venloop georganiseerd. Stratenlopen zijn ontzettend populair, het lijkt iets van ons allemaal. Maar is dat iets van de laatste jaren?

Nee hoor, het lijken unieke evenementen van deze tijd, maar dat is toch echt niet zo! In mijn zoektocht terug in de tijd blijkt dat er reeds 88 jaar geleden, op 2 juli 1922 een stadsloop werd georganiseerd door atletiekvereniging Constantia in Venlo. Er waren toentertijd verschillende atletiekverenigingen in onze regio, verbonden aan een fabriek (de Pope), de kazerne of als onderafdeling bij een andere sport (DOS-Blerick). De bijgaande foto mag met respect historisch genoemd worden, voor de deur van de Gouden Tijger (Lomstraat) staan de atleten klaar, in de verte zien we de achterkant van het stadhuis. Tweede, derde en vierde van rechts drie “exotische” lopers uit het Duitse Elberfeld. Vijfde van rechts de latere winnaar Jos van Vlodorp van het organiserende Constantia, zesde van rechts H.Riether (Constantia) en zevende van rechts Anton Bonten (Simpelveld).

Stadsloop1922 

Overigens is dit ook voor Orion een historische plek, want op 23 september 1983 vond in de Gouden Tijger de oprichtingsvergadering plaats van Orion.

Deze waarschijnlijk eerste stadsloop van Venlo werd gehouden van 1922 t/m 1932, daarna vinden we geen uitslagen meer. Enkele winnaars: 1922 – Jos van Vlodorp (Constantia Venlo), 1927 – Jos Schreurs (MAC), 1928 – Gerrit Hermans (DOS-Blerick), 1930 – Jos Nijholt (Pope Venlo), 1931 en 1932 – Siem Petit (AVON-Heerlen).

Tussen 1932 en de huidige Venloop werden er in de gemeente Venlo nog diverse stadslopen georganiseerd, wie herinnert zich nog de Ster-Estafette, de Hazenkamploop en de Blaos-Oët-loup? Ik wel! Maar met enig chauvinisme vind ik de Bridge to Bridge Run de allermooiste, alleen al om zomaar te wandelen is het parcours al prachtig. Altijd mooder Maas aan je rechterkant en links voltrekt zich met het talrijke publiek, die muziek en det gedoedel een klaterend volksfeest. Een parel voor Blerick, laten we hopen nog héél lang.

Jan Titulaer

jantit

Ingezonden 8-9-2010

Terug

Orion wordt gesponsord door