Orionvenlo

Recreatieve atletiekvereniging

1979

 

Door: Henk Goertz

 

In mijn vorige blog schreef ik dat ik met een tevreden gevoel het baanseizoen 1978 af had gesloten. Ik had een flinke sprong voorwaarts gemaakt op de 10kamp en mijn doel om ooit 6500 punten te halen was al veel dichterbij gekomen. Maar nu moet ik, als oudste zoon van het gezin, mijn militaire dienstplicht vervullen. Hoe moet dat gaan met trainen?

 

mil.dienst_1979Begin november 1978 meld ik me als soldaat (lichting 78-6) in de Elias Beeckmankazerne in Ede voor een opleiding in de Verbindingdienst. We leren er berichten verzendgereed maken. Deze worden dan vervolgens door een radiotelegrafist gecodeerd verzonden. En we leren exerceren en andere vormen van militaire discipline. We gaan op bivak en graven schuttersputjes. En we leren schieten en handgranaten gooien.

 

We liggen met 6 man op een kamer. ‘s Avonds is het gezellig. We gaan naar de film of doen aan sport. Met één van mijn kamergenoten, Joop, loop ik wel eens een duurloop over de mooie Edese hei. Ik moet me (te) veel inspannen om bij hem te blijven. Zijn beste tijd over 5km ligt onder 15.30. Dat is een stuk sneller dan mijn 18 min. Maar ja, ik ben 10kamper en dan moet je vooral explosief zijn.

 

Verder kom ik in Ede niet zo aan 10kamptraining toe. Er is daar geen atletiekclub (anno 2011 wel). Er is een gymzaaltje in de kazerne waar ik wat oefeningen doe in de vorm van circuittraining. In het weekend ben ik in Venlo en werp daar wat met gewichten op mijn werpveldje in Genooi.

 

Begin januari 1979 zit de opleiding in Ede erop en moet ik me in de kazerne in Schaarsbergen melden. Daar krijg ik te horen dat mijn standplaats voor de komende 12 maanden de generaal-majoor Kootkazerne, op de Veluwe bij Garderen, wordt.

Elke maandagmorgen rijd ik in alle vroegte in mijn Renault 4 naar Garderen. Het is een strenge winter, veel sneeuw en vorst. Na de winter blijkt de bodem van mijn auto door de pekel doorgeroest. Tijdens het rijden kan ik door het gat in de vloer de weg onder me zien. Het kost me een rib uit mijn lijf als ik mijn auto met nieuwe bodem weer op ga halen.

 

In januari gaan we een dag schieten (met een zgn. Uzi, van Israelische makelij) op de schietbaan in Harskamp. Er waait die dag een bitterkoude wind en er is nauwelijks schuilmogelijkheid. Eén heel klein hokje, waar we met zoveel mogelijk soldaten die op dat moment even niet hoeven te schieten uit de wind beschutting zoeken. Nooit voor of na die dag heb ik de warme douche na terugkomst in de kazerne zo weldadig ervaren als toen.

 

Mijn pelotonscommandant vraagt me of ik interesse heb om bardiensten te draaien. Elke militaire brigade op de kazerne heeft haar eigen bar, waar de militairen in de pauzes overdag koffie komen drinken en ’s avonds zich aan bier en andere spirituele dranken komen laven. Het lijkt me wel leuk, ook al ben ik zelf geen bierdrinker, dit in tegenstelling tot sommige van mijn medesoldaten die er wel weg mee weten. Regelmatig loopt het ’s avonds laat uit de hand en gaat een dronkenlap met de brandslang even langs de kamers van de nieuwe lichting soldaten en opent het “vuur” op de nietsvermoedende, al slapende “bolle” (zoals nieuwe dienstplichtigen worden genoemd).

 

Van trainen voor de 10kamp komt niet zoveel terecht. Ik had wel eens gehoord en gelezen dat sommige atleten in militaire dienst faciliteiten krijgen om te trainen. Ik heb mijn legerkapitein gevraagd of ik overdag wat tijd kan krijgen om te trainen. Maar daar wil hij niet aan. Dus ik moet het met de avonduren doen. En er is geen atletiekbaan in de omgeving. Veel meer als lopen over de mooie Veluwe zit er niet op. Dat doe ik dan ook regelmatig, alleen of met een medesoldaat.

 

In het baanseizoen van 1979 (van voor- tot najaar) blijkt dat ik weinig op de technische nummers heb getraind. Ik kom niet in de buurt van mijn p.r.’s van voorgaande jaren.

 

1500m_clubkamp._1979Clubkampioenschap Festina 1979 (5-kamp) 1500 m vlnr. Henk Goertz, Carel van Vught, Wim op de Laak. Geheel links mijn vader.

 

Finish 1500m Henk en Wim 1e en 2e, beiden 4.29min.1500m_clubkamp._1979_2

Door nog een andere gebeurtenis wordt sport dat jaar (tijdelijk) minder belangrijk voor me. In augustus van dat jaar komt Ien in mijn leven.

 

Graag had ik als 10kamper voor Nederland mijn vaderlandse eer verdedigd. Dat is nog niet gelukt. Wel als soldaat. Eind december zit mijn vaderlandplicht erop en zwaai ik af als korporaal en kan aan het beroepsleven gaan beginnen. Terug in Venlo begin ik op 1 januari 1980 bij Océ op de bedrijfsadministratie. Ik wil mijn 10kamptraining weer meer gaan oppakken, en de overige tijd met Ien doorbrengen. Of wordt deze volgorde anders? Daarover meer in een volgende blog.

Henk_Goertz_2009 

 

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ingezonden 5-9-2011

Terug

Orion wordt gesponsord door