Orionvenlo

Recreatieve atletiekvereniging

Door: Martin Verbeek.

Voor 2013 willen Huub Brueren en ik nog een keer als Venloop-peezer van 1 uur en 30 minuten lopen. Lees hieronder mijn verhaal/oproep voor een nieuwe jeugdige Venloop-peezer voor 2014.

1

In 2013 gaan de voetbaljeugdtrainers als Venloop-peezer nog een keer de Venloop lopen in 1.30.uur.

Weer samen met Huub een wedstrijd van ruim 21 kilometer in 1.30 uur en hopelijk zonder extra tijd. Toch zijn we er weer niet zeker van dat het gaat lukken.

Daarom deze oproep voor een nieuwe specialist met duurloopvaardigheden of te wel een “Venloop-peezer “ voor 1 uur en 30 minuten in 2014.

Mijn eerste loopscholing kreeg ik op 21 jarige leeftijd in Tegelen. Na een te korte voetbalperiode in Maasbree was het in 1985 volgens diverse deskundigen veel beter voor mijn herstel om daar te trainen. Geweldige trainers en diverse top regiolopers trainden daar. Met snelheden van 16 km/h (herstel) duurlopen. Een geweldige tijd met diverse dorpslopen zoals de Breeloop in Maasbree. De Venloop was toen nog niet geboren. De winnende tijden van de 5 en de 10 km lagen tussen de 15 en 16 minuten . De 10 km tijden tussen de 30 en 32 minuten. De jeugd van toen de oudjes van nu lopen nog steeds waanzinnig hard in hun klasse. Bij Orion en de Peelrunners waar ik ook jaren liep lopen deze “recreatieve” lopers iedere week weer hun tempo’s op de baan.

Ondanks de sterke concurrentie won ik diverse keren de plaatselijke Breeloop en andere dorpsloopjes. Ik trainde toen bij de Peelrunners. Met een enorm sterke groep lopers trainde ik daar.

Tijdens de stadsloop ( 650 jarige bestaan) in 1993 liep ik mijn favoriete korte 3 km afstand. Mijn vrouw Narinda kreeg dat jaar een Baby onze Johan. In 1995 kwam onze Yvet en de jaren van erg rustig aan doen en zorgen voor de kinderen kwamen eraan.

Tot we weer in Maasbree gingen wonen en ik bij Orion ging trainen. De snelle jeugd van toen de oudjes van nu trainden daar samen op de oude atletiekbaan. Wel waren nu de (herstel) duurlopen max. 13 km/h. In de bossen van Blerick, Tegelen, Velden, Maasbree en Baarlo liepen die Orionlopers.

Iedereen droomde mee toen een fantastisch evenement het daglicht zag. De Venloop in Venlo. Een geweldige groep mensen die samen een Halve Marathon willen organiseren in en om de Stad. We gingen zelfs in Venlo trainen en niet meer in de bossen. Op weg naar dat doel in maart 2006.

Toen ik hoorde van die Venloop in 2006 bedacht ik mij geen moment. Diverse trainers en oud atleten werden benaderd voor de eerste RA (Running Academy). Vanuit Maasbree ging ik met een snelheid van 120km/h ( nu 130 km/h) via de A67 naar de oude atletiekbaan op de Hei om onze trainingen te geven. Vele bekende trainers en atleten kwamen bij elkaar. De voorbereiding van de RA-Venloop 2006 was een feit. De trainers van de Running Accademie trainen nog steeds beginners die mee willen lopen tijdens de Venloop en die ook willen genieten van de pasta-avonden enz. Om deze lopers te helpen zijn er “hazen“ nodig. De Venloop-peezers werden benaderd. Zelf wilde ik de eerste keer tijdens de Venloop heel hard lopen. Mijn oude jeugd p.r. van 1.11.29 is niet meer te halen. Veel te hard ben ik toen gestart en uiteindelijk zag ik zelfs onze ambassadeur Sander langs de kant. Ook die ging te hard. Toch ging ik door met lopen. De “Johnnies” liepen mij in Hout –Blerick voorbij en onderweg riepen ze dat ik bij de Venloop-peezers moest blijven voor een goed resultaat. Een van die Venloop-peezers John J liep tijdens de Dam tot Dam loop en in Eindhoven tijdens de halve marathon in 2012 waanzinnig hard. De oudjes van “Orion” lopen nog steeds tussen de jeugd. Uiteindelijk was mijn eerste Venloop in 2006 een 20e plaats in 1 uur 31min, 19sec. Het jaar daarna in 2007 liep ik de 10 km, omdat ik in de zomer nog met wielrennen was gevallen. Door die sleutelbeenbreuk was ik al blij dat ik de 10 km kon lopen.

Vanaf 2008 loop ik ieder jaar als een van de Venloop-peezers de 1 uur en 30 minuten. Ieder jaar op tijd binnen komen is ons doel. Toch was dat afgelopen jaar door diverse oorzaken anders. 1,30 minuut te laat binnen, zoals in 2006. Ook Huub en ik hebben besloten om in 2013 nog een keer 14 km/h te lopen tijdens de Venloop. Nog een keer 2 x 45 minuten zonder pauze en een afstand van 21 kilometer. Geen voetbalwedstrijd, maar de Venloop. Daarna natuurlijk wel een biertje.

4

Mijn lichaam geeft steeds vaker signalen dat het moeilijker zal gaan worden om die snelheid tijdens de Venloop vast te houden. Toch wil ik in 2013 voor de laatste keer nog een keer genieten van die 21 km in 1.30 uur. Om mijn longen te reinigen en mijn spieren te trainen ga ik vaak in de zomer naar de bergen om te trainen.

 

 

 

 

 

 

Iedereen heeft een bijzondere belastbaarheidsgrens. Ook ik. Omdat Ieder mens unieke vaardigheden heeft is hij of zij in staat om zijn eigen tempo te lopen of te wandelen tijdens de Venloop . Om te zorgen dat je geen blessures oploopt moet je daar aandacht aan besteden tijdens je trainingen en wedstrijden. Ook genoeg rust nemen en gezond eten en een gezonde veilige omgeving opzoeken is natuurlijk ook belangrijk. Maar er zijn natuurlijk ook diverse factoren die blessures kunnen veroorzaken waar je zelf niets aan kunt doen. Mentaal moet je ook voor die 21 km voorbereiden. Als mentale ondersteuning staat er bij ons in de voortuin een mooi beeld voor ons gezin. Mijn vrouw Narinda heeft het voor ons gekocht en er een naam aan gegeven. KISS (keep it short and simple)

Tijdens de looptrainingen in de herfst en de winter is altijd genieten. Gezamenlijk trainen tot de lente en de Venloop in maart. Na de Venloop ga ik altijd wielrennen.

Na iedere training als ik weer thuis kom zie ik weer het bordje met de tekst “Home is where the heart is “ en het beeld in de tuin. Narinda en ook ik zouden het geweldig vinden als de jeugd die de toekomst hebben het tempo aangeven tijdens de Venloop. Zodat Huub en ik het “rustig “ aan kunnen doen in 2014.

2

Voor 2014 zijn we dus op zoek naar talenten die in staat zijn om 14 km/h lopen. De jeugd heeft de toekomst. Dus moet het zeker in 2014 niet zo moeilijk zijn om een jonge “Venloop-peezer”te vinden. Het shirt ligt al klaar. Voor de liefhebbers die 1 uur 30 minuten willen lopen...

 

 

Groet, Martin Verbeek

3

Terug

Orion wordt gesponsord door