Orionvenlo

Recreatieve atletiekvereniging

 

1972-1973

 

Door: Henk Goertz

 

Het is september 1972. Ik ben net 16 jaar. Op de tv zie ik de Olympische Spelen in München. In het atletendorp worden Israëlische sporters gegijzeld door Palestijnse terroristen, met de rampzalige afloop op vliegveld Fürstenfeldbruck. “The Games must go on” spreekt IOC-voorzitter Avery Brundage een dag later een vol stadion toe tijdens de herdenkingsplechtigheid. Niet iedereen denkt hetzelfde. 

 

Mark Spitz zwemt naar 7 maal goud. In het Olympisch stadion vinden de atletiekwedstrijden plaats. Indrukwekkende prestaties van sprinter Valery Borzov, van de (niet onknappe) verspringster Heide Rosendahl, en van de Westduitse estafetteploeg die de onverslaanbaar geachte Oostduitse sprintsters kloppen. Klaus Wolfermann die de speer 2cm verder gooit dan de grote favoriet Janis Lusis en de 16-jarige Ulrike Meijfarth die met een wereldrecord (1.92m) het hoogspringen wint. Het stadion staat op zijn kop. Mijn hart gaat sneller kloppen van zo’n mooie sport. Mijn ouders hebben dat ook in de gaten en melden mij (zonder dat ik het weet) aan als lid van Festina.

 

In de jaren daarvoor had ik altijd al veel gesport. Ik woonde aan de Hogeweg in Venlo en speelde met vriendjes op ut Rundje, het plein aan de Schubertstraat. Met mijn broer Kees, met Winni van den Berg, Guus Munten, Frits Salemans, Hans Sax, Jos Holten, Roel Janssen, Jan Kuiper van de Herungerweg (e.v.a.). Voetballen, hockeyen, honkballen, wielrennen en......hardlopen. Jongens, wet geej nog van toen?

 

In die tijd zwom ik bij Mosa en voetbalde bij Venlosche Boys. Maar op beide sporten was ik een beetje uitgekeken (ondanks Mark Spitz), begin jaren zeventig.

 

In het najaar van 1972 fiets ik naar mijn eerste Festinatraining op de sintelbaan op de Herungerberg. Ik ken die al van gymlessen van het St.Thomascollege. Loek Faessen is onze atletiekminded gymleraar en laat ons verspringen en sprinten. En een rondje van 400m zo hard mogelijk lopen. Ik loop achter Hans Coort (later voetballer bij VVV) de tweede tijd. Ik heb dan al de indruk dat sommige jongens harder kunnen lopen dan ik, en toch achter mij eindigen.

 

Op die eerste training maak ik kennis met Festinaleden, technische atleten zoals Jan Titulaer, Henk van Bakel, Jan Keijsers, Theo Perfors, Peter Engels, Jan Leijten

             

en met o.a. Bert Müris, Henk ten Have, Martin Gorissen, Arie Verbaan, Leen Verbaan, Huub Rouleaux en Jan Bouten die hun rondjes lopen.

Iemand die ik in die beginjaren ook op de sintelbaan op de Herungerberg zie rennen is een zekere Richarda van Kasbergen, ja.…de latere moeder van Yolanthe.

 

Mijn belangstelling gaat dan minder uit naar meisjes, maar meer naar hoogspringen. Het zijn de jaren dat het hoogspringen dankzij de floptechniek een nieuwe dimensie beleeft. Anno 2010 springt niemand meer anders, maar in 1972 is de roltechniek (met de buik a.h.w. over de lat “rollen”) nog in zwang.

Samen met leeftijdgenoten Jan Theeuwen en Hans van Rooij spring ik menige dinsdag- en donderdagavond tot het begint te schemeren en soms nog langer. Jan Titulaer (die over 1.90m springt) en Henk van Bakel geven ons aanwijzingen. Henk springt in 1974 als eerste Noordlimburger over 2.00m (zijn p.r. wordt 2.01m). Na enkele maanden hard oefenen springen wij over 1.65m. Jan Theeuwen haalt jaren later ook 1.90m. Hans 1.80m. Ik flop in 1981 over 1.85m.

 

In de winter van 1972-1973 trainen we met Festina elke zondagmorgen in het Sint Jan Sleutelbergbos, op/nabij het Floriadeterrein van 2012. We kleden ons om bij de Pope (het huidige Belden), waar o.a. Frits Vaessen en Jan Titulaer werken. Frits Vaessen, klein van postuur maar groot van daden, staat wekelijks voor ons klaar als trainer en loopt zelf mee. Frits spant zich jarenlang in voor Festina als o.a. trainer, materiaalman, baanpreparateur en starter bij wedstrijden. In die voor mij mooie, onbezorgde (al besef je dat dan niet zo) jongensjaren groeit mijn liefde voor atletiek met de week. Mijn ambitie is echter veel groter dan mijn talent. Daar laat ik het nu maar even bij.

  Henk_Goertz_2009      

Henk Goertz

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ingezonden 14-2-2010

 

Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Orion wordt gesponsord door